mandag den 15. februar 2010

VL-døgn 2010 "Krisen som katalysator"

Det er slut med de gode gamle dage - udnyt det!

Der mangler ikke udfordringer forude, hverken for de politiske beslutningstagere eller virksomhedslederne: Nye gigantiske udviklingsøkonomier som Kina og Indien stormer frem, og gode gamle ledelsesmodeller dur ikke længere. Vinderne bliver de lande og de ledere, der griber mulighederne og er omstillingsparate - krise eller ej!
Det var blandt de væsentligste budskaber, da ca. 500 ledere fra danske virksomheder indtog Operaen i København mandag og tirsdag i denne uge. En af hovedtalerne var den amerikanske professor Gary Hamel  - anerkendt som en af verdens førende strategiske tænkere. Og hans indlæg ”Management Vers. 2.0 - Building a Company for the Future” - gav da også stof til eftertanke hos de fleste. Det var især budskabet om, at ledelsesmodellen i virksomheder globalt set har stået stille i årtier og helt og aldeles overset den revolution, der har fundet sted på teknologi- og livsstilsfronten.
Hierarkierne er der endnu, der ledes på kontant facon oppefra og ned, og nøgleordene er stadig disciplin og kontrol - og ikke meget er ændret i de gode gamle organisatoriske beslutningsprocesser.
For blot at nævne et konkret eksempel på Hamels provokerende tanker: Bryd organisationerne ned i små enheder, hvor medarbejderne føler sig ansvarlige, hvor de føler, at deres stemmer bliver hørt, hvor der er masser af selvbestemmelse, hvor de føler, at de er medejere af firmaet. Lad medarbejderne selv både rekruttere folk, udpege egne ledere og evaluere hinandens præstationer. Det vil før eller siden blive et krav fra generation F(acebook)!
”We have to turn mangement upside down,” tordnede Gary Hamel og henviste til, at ledelserne i dag med nøgleord som lydighed, omhyggelighed og intellekt får alt for lidt ud af den menneskelige kapital i virksomhederne. I stedet skal vi gøre plads til egenskaber som initiativ, kreativitet og passion.
I Danmark er vi nok på forkant med den udvikling Hamel beskriver, men der er helt klart rum for forbedringer....

Af Britta Lindstrøm, bl@ccpr.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar